Dit zijn de ministers in de nieuwe regering, met opvallende comeback

door: STS
Alexander De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Donderdagvoormiddag legt de regering-De Croo de eed af bij koning Filip. Bijna alle ministers zijn intussen gekend.

Open Vld levert naast Alexander De Croo als premier ook Vincent Van Quickenborne, die vicepremier en minister van Justitie wordt, en Eva De Bleeker, die staatssecretaris voor Begroting wordt.

Annelies Verlinden volgt voor CD&V Pieter De Crem op als minister van Binnenlandse Zaken. Vincent Van Peteghem wordt vicepremier en minister van Financiën. Sammy Mahdi wordt staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Vandenbroucke

Bij Sp.a keert oude bekende Frank Vandenbroucke terug als vicepremier en minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken. Meryame Kitir wordt minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedelijk beleid.

Calvo geen minister

Bij Groen geen ministerpost voor Kristof Calvo. Petra De Sutter wordt vicepremier en minister van Ambtenarenzaken en Overheidsbedrijven en Tinne Van der Straeten wordt minister van Energie.

De PS levert met Ludivine Dedonder de minister van Defensie, met Pierre-Yves Dermagne de minister van Werk en Economie, met Karine Lalieux de minister van Pensioenen en Sociale Integratie, met Thomas Dermine de staatssecretaris voor het Relanceplan en met Eliane Tillieux de Kamervoorzitter.

Wilmès

De MR kiest voor Sophie Wilmès als minister van Buitenlandse Zaken. Andere MR-namen, waarvan de bevoegdheden nog niet zijn geweten, worden David Clarinval en Denis Ducarme.

Ecolo maakt Zakia Khattabi minister van Milieu, Klimaat en Duurzame Ontwikkeling en Georges Gilkinet minister van Mobiliteit. Sarah Schlitz wordt staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit.