"Er speelt een persoonlijke vete tussen De Wever en Lachaert"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Politiek journalist Pieterjan De Smedt liet in Terzake zijn licht schijnen op de verdere evolutie van de regeringsvorming. Het zit volgens hem muurvast, volledig geblokkeerd.

Voor Egbert Lachaert (Open VLD) is er eigenlijk geen ontkomen aan. Als hij de CD&V niet betrekt, dan krijgen we zo goed als geen regering. “Lachaert hoopt dat CD&V toch nog zal willen meegaan in het verhaal, dat de partij toch nog voor een eigen koers wil varen, in plaats van mee te lopen met N-VA", zegt hij in Terzake. 

Want een oppositie met Vlaams Belang, N-VA en CD&V zou wel een heel groot Vlaams kanon worden tegen de federale regering. Voor De Smedt is het opvallend en tegelijkertijd ook logisch dat Bart De Wever zo snel de handdoek gooide. "Er speelt een persoonlijke vete tussen De Wever en Lachaert." 

Verkiezingen lijken dan ook de enige uitweg, ook al staat niemand daarvoor te springen. “Ze redeneren natuurlijk vanuit eigenbelang, denken dat Vlaams Belang dan de grote overwinnaar wordt. Maar wanneer er op een gegeven moment geen uitweg meer is, rollen we daar wel naartoe.”