Ex-ministers zoals Maggie De Block mogen groot voordeel behouden: "Natuurlijk ga ik daar beroep op doen"

door: STS
Koen Geens en Maggie De Block
Afbeelding bron: Photonews

Een aantal politici die in de nieuwe regering geen minister meer konden worden, zullen de komende jaren toch nog kunnen genieten van medewerkers of chauffeurs, die door de staat betaald worden.

Een minister of staatssecretaris uit de vorige regering heeft recht op twee fulltime medewerkers. Het kan gaan om een secretaresse, of een chauffeur, enzovoorts.

"Natuurlijk ga ik daar een beroep op doen. Ze zullen voor mij werken, niet voor de partij", zegt Maggie De Block van Open Vld in De Standaard. Ook Koen Geens (CD&V) zal gebruik maken van zijn recht, maar hij stelt in de krant dat hij wel zelf zal gaan rijden en dus geen chauffeur meer zal hebben.

Gemiste kans

"Een grote regering, met veel vice's en dus kabinetsmedewerkers, wil anders aan politiek doen. Zeggen ze. Schrijven ze in het regeerakkoord. Maar de praktijk is voorlopig anders. Wat een gemiste kans", zegt politicoloog Carl Devos.

"Postjes, wegpromoveren en overdreven kabinetten zijn gemiste kansen voor Vivaldi en voeding voor antipolitiek", vindt economoom Geert Noels.