Frank Vandenbroucke trekt het zich aan: "Schandelijk, deze mensen zijn compleet bedrogen door die leugenaar"

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke heeft gereageerd op het nieuws over de Nederlandse spermadonor die wereldwijd 550 kinderen verwekte. Dat gebeurde ook bij minstens twee Belgische vrouwen.

"Dit moet heel zwaar zijn. Dit is even slikken, zowel voor de kinderen als voor de ouders", zei Vandenbroucke (Vooruit) in 'Terzake'.

"Het moet héél zwaar zijn, ook omdat je compleet bedrogen bent. Deze man is een leugenaar. Als blijkt dat je de biologische vader van je eigen kind totaal niet kan vertrouwen, dan moet dat echt heel zwaar zijn. Ik vind het schandelijk, eerlijk gezegd."

Zoveel kinderen van dezelfde man zou later ook tot inteelt kunnen leiden. "Daar hangen medische risico's mee samen. Met andere woorden: zo iemand brengt een risico tot stand, waar mensen zonder dat ze zich er bewust van zijn het slachtoffer van kunnen zijn. Dat vind ik ook heel erg."

"Het is onaanvaardbaar dat het register er nog niet is. Dat ligt nu al 16 jaar stil. Ik wil die stilstand echt doorbreken en de zaak doen vooruitgaan."

"Dat register moet garanderen dat een donor van zaadcellen in België bij niet meer dan zes vrouwen kinderen verwekt. Dat kunnen meerdere kinderen zijn, maar niet meer dan bij zes vrouwen."