Frank Vandenbroucke wil verbod dat nicotine-liefhebbers niet leuk gaan vinden

door: STS
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wil een verbod op de verkoop van nicotinezakjes. Zo'n zakje wordt achter de lip gestoken, waar het nicotine afgeeft.

Minister Vandenbroucke heeft een voorstel om een verbod invoeren, naar eigen zeggen om te voorkomen dat jongeren overstappen van nicotinezakjes naar sigaretten. "Wij willen echt een rookvrije jonge generatie krijgen", verklaarde hij op Eén.

"Dus moet je verhinderen dat jonge mensen nicotine beginnen te gebruiken en eventueel verslaafd worden aan nicotine. Want dat is het probleem van de rokers: dat ze verslaafd zijn aan nicotine."

Pieter Debognies van het Vlaams Instituut Gezond Leven vindt een totaalverbod echter geen goed idee.

"We moeten jongeren afraden om die producten te gebruiken, want hun hersenen zijn heel gevoelig voor nicotine. We willen hen ook niet opzadelen met een nicotineverslaving."

"Maar daarnaast zijn nicotinezakjes voor de volwassen roker duidelijk een veiliger product om op over te schakelen. Een roker die stopt met tabak of sigaretten roken en overstapt naar nicotinezakjes, boekt duidelijk gezondheidswinst. Een totaalverbod sluit die piste voor rokers in ons land."

Volg het nieuws via de gratis app van Redactie24