Gaat dit onze winkelkar goedkoper maken? N-VA lanceert aantal voorstellen

door: STS

De N-VA legt een aantal voorstellen op tafel om de prijs van onze winkelkar te drukken. Ze zullen voorgelegd worden op een ledencongres van de partij, dat van 12 tot 14 mei plaatsvindt.

Ten eerste willen de Vlaams-nationalisten de verpakkingsheffing schrappen. Ook accijnzen op koffie en de suikertaks zouden moeten verdwijnen, vindt N-VA.

Verder wil de partij dat mensen tot 21.00 uur 's avonds boodschappen kunnen doen, en ook op zon- en feestdagen. Volgens een studie van KBC zou dit de concurrentie tussen de winkels aanscherpen, met lagere prijzen tot gevolg.

Verder moet een winkel oprichten en uitbaten goedkoper worden, door een aantal administratieve kosten te schrappen. Dat zou het ondernemerschap - en daarmee het kassaticket - goedkoper moeten maken. De loonkost voor de winkeluitbater zou 5% goedkoper moeten worden door de patronale bijdragen te verlagen.

N-VA wil de dertiende maand belastingvrij maken om mensen meer koopkracht te geven. En de partij wil de belastingen op bijverdiensten van gepensioneerden halveren.