Geen normale winter: Strengere coronamaatregelen ingevoerd

door: STS
Alexander De Croo tijdens het Overlegcomité
Afbeelding bron: Photonews

Het vervroegde Overlegcomité is afgelopen. Zoals verwacht, is er besloten om de coronamaatregelen opnieuw te verstrengen.

Verplicht telewerken keert terug: vier dagen per week tot 12 december, daarna drie dagen per week.

De leeftijd waarop kinderen een mondmasker moeten dragen, in de winkels en op het openbaar vervoer, wordt verlaagd van 12 jaar naar 10 jaar.

In het onderwijs keert de mondmaskerplicht in het middelbaar terug. Verder kunnen de verschillende ministers beslissen of het mondmasker wordt ingevoerd voor leerlingen jonger dan 12 jaar. Er zullen CO2-meters geïnstalleerd worden in de klaslokalen.

Covid Safe Ticket Plus

Wie rondloopt in een horecazaak zal opnieuw een mondmasker moeten dragen op dat moment. Wie zit, mag het masker afnemen.

Iets nieuws is het Covid Safe Ticket Plus, hetgeen staat voor een combinatie van het gebruik van een coronapas én een mondmasker. Dit geldt voor alle evenementen, privé of publiek, vanaf 50 personen binnen en 100 personen buiten.

Discotheken die hun klanten niet met een mondmasker willen laten dansen, moeten de coronapas gebruiken in combinatie met een coronatest die ter plaatse wordt uitgevoerd.

Aantal contacten

Er is geen beperking op ons aantal contacten opgelegd, maar premier De Croo benadrukte wel dat we onze contacten best wat beperken, en liefst in de buitenlucht laten doorgaan. Ook anderhalve meter afstand houden blijft een van de basisregels, net zoals het dragen van een mondmasker.

Download nu de gratis app van Redactie24