Goed nieuws voor de portemonnee: "We gaan de btw hierop verlagen"

door: STS
geld schulden begroting
Afbeelding bron: Pixabay

Indien het federaal parlement de maatregel goedkeurt, komt er een btw-verlaging op de afbraak en de heropbouw van gebouwen in België.

CD&V-Kamerlid Leen Dierick diende een wetsvoorstel in om een btw-verlaging van 21% naar 6% door te voeren voor de afbraak en heropbouw van gebouwen. Het principe van haar wetsvoorstel werd opgenomen in het nieuwe federale regeerakkoord.

"Het is een goede relancemaatregel om onze economie een broodnodige stimulans te geven tijdens deze coronacrisis. Daarnaast is het een maatregel die de Belg op een positieve manier zal voelen in zijn portemonnee en heeft het een positief effect voor het klimaat", zegt Dierick.

Welke woningen komen in aanmerking?

"Het moet gaan om woningen die gedurende 5 jaar kwalificeren als de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn en die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m². Hoe dit laatste precies moet worden berekend zal zo snel mogelijk worden vastgelegd. Ook woningen die gedurende een periode van 15 jaar ter beschikking worden gesteld aan een sociaal verhuurkantoor komen in aanmerking."

De maatregel dient nog goedkeuring te krijgen in het federaal parlement. Indien goedgekeurd, zal deze tijdelijke maatregel van toepassing zijn vanaf 1 januari 2021 tot 31 december 2022.