Groen-voorzitster Almaci: "We willen geen risico lopen dat het licht uitgaat"

door: MRO
Meyrem Almaci
Afbeelding bron: Photonews

De regering-De Croo zal een beslissing moeten nemen over de sluiting van de kerncentrales. En er is de bouw van gascentrales, een noodzakelijk kwaad volgens Groen-voorzitster Meyrem Almaci.

Het is nog niet helemaal duidelijk of alle kerncentrales gesloten zullen worden. "Ons uitdrukkelijke uitgangspunt is dat wij geen enkel risico willen lopen dat het licht uitgaat", verduidelijkt Meyrem Almaci in De Ochtend op Radio 1.

"Wij gaan dit najaar kijken hoeveel vervangingscapaciteit er is en afhankelijk daarvan gaan we bekijken of er al dan niet nog 2 kerncentrales open zullen blijven."

Een vaak gehoorde kritiek is dat gascentrales zullen zorgen voor CO2-uitstoot. "Ik ben geen fan van gascentrales, maar ze zijn wel nodig. Zelfs als je de 2 kerncentrales langer open houdt, zal er een tekort zijn omdat nu eenmaal 5 van de 7 centrales dicht gaan omdat ze verouderd zijn. Je gaat die gascentrales sowieso nodig hebben om het tekort op te vangen."

"We spreken over moderne gascentrales die afgeschakeld worden als ze niet nodig zijn. Het is echt een tijdelijke maatregel om zo snel als mogelijk over te gaan naar hernieuwbare energie", benadrukt Almaci.