Crisis binnen Vivaldi-regering: Druk op premier De Croo wordt fors opgevoerd

door: MRO
de voltallige regering De Croo
Afbeelding bron: Photonews

Het zit er bovenarms op in de Vivaldi-coalitie en dat maken de coalitiepartners ook publiek duidelijk. De crisis draait rond de hongerstaking die enkele honderden mensen zonder papieren al sinds 23 mei voeren.

Sinds 23 mei voeren tussen 400 en 500 mensen zonder papieren een hongerstaking en hun gezondheidstoestand verslechtert. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) liet herhaaldelijk verstaan dat hij niet zal plooien voor chantage.

Nu voeren de linkse partijen Groen, PS en Ecolo de druk tesamen op. Op eenzelfde moment plaatsten voorzitters Meyrem Almaci, Jean-Marc Nollet en Paul Magnette een booschap op Twitter waarin ze stellen dat de situatie onhoudbaar is.

Ze vragen daarnaast ook dat premier De Croo het dossier zelf in handen neemt. "De situatie van de honger- en dorststakers in Brussel gaat zienderogen achteruit. Het overleg zit muurvast. Gezien de kritieke situatie vraagt Groen dat Premier Alexander De Croo tussenkomt voor er slachtoffers vallen", schrijft Meyrem Almaci.

MR en Open Vld steunen Mahdi

Enkele weken geleden maakte premier De Croo echter al duidelijk in de Kamer dat hij Sammy Mahdi steunt. Bovendien reageerden MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en Open Vld-voorzitter Lachaert zondag onmiddellijk op de tweets van hun collega's van Groen, Ecolo en PS.

" Sammy Mahdi heeft volledige steun van MR in zijn beleid. Hij moet algemene steun van de regering krijgen. Hij respecteert het regeerakkoord en doet alles om menselijkheid te garanderen. Het is een menselijk drama maar hongerstaking kan geen onderhandelingsmiddel zijn", klinkt het in de boodschap van Bouchez.

Eenzelfde geluid bij Egbert Lachaert. "De regering heeft alle mogelijke hulp geboden aan de sans-papiers: medische hulp is beschikbaar, dossiers kunnen individueel besproken worden. Dat men doorzet met een levensgevaarlijke actie is niet de verantwoordelijkheid van de regering, maar van diegenen die valse hoop blijven bieden."

Er gaapt een bijzonder diepe kloof tussen de Vivaldi-partijen in dit dossier en de druk op eerste minister Alexander De Croo wordt op deze manier zeer groot.