"Ik begrijp de bezorgdheid, komende winter wordt moeilijk moment"

door: STS
Tinne Van der Straeten
Afbeelding bron: Photonews

Met een winterplan wil de federale regering de energiebevoorrading voor deze winter verzekeren. En het draait ook om solidariteit met de buurlanden, zo zegt minister van Energie Tinne Van der Straeten.

"Onze bevoorradingszekerheid komt niet in het gedrang, maar we staan klaar om solidair te zijn met andere Europese landen indien nodig. Daarom treffen we nu ook bijkomende voorbereidingen", zegt Van der Straeten (Groen)

"Ik begrijp de bezorgdheid van burgers en bedrijven. Komende winter wordt een moeilijk moment voor Europa. België heeft een unieke positie in Europa op het vlak van energie en beschikt over vele troeven die ons in staat stellen onze eigen bevoorradingszekerheid te verzekeren, ook in de winter."

"België heeft een aantal vele voordelen ten opzichte van haar buurlanden: wij zijn veel minder afhankelijk van Russisch gas dan Nederland en Duitsland, en onze elektriciteitsproductie kent de problemen die Frankrijk momenteel heeft niet."

"De troeven van België zijn een rechtstreekse gasbevoorrading uit Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk, een LNG-terminal in Zeebrugge waarmee gas uit de hele wereld kan worden ingevoerd en een strategische gasreserve die op tijd voor de winter zal worden gevuld."

"Dankzij deze unieke positie kan België vandaag gas exporteren naar Duitsland en elektriciteit naar Frankrijk."

"De vraag voor deze winter is niet of we genoeg energie zullen hebben, de vraag is of we maximaal solidair kunnen zijn met onze buurlanden. Daarvoor nemen we nu bijkomende maatregelen. Wij zijn op alle scenario's voorbereid."