Jan Jambon denkt niet aan ontslag nemen: "Geen fouten gemaakt op mijn kabinet"

door: STS
Jan Jambon
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zegt dat hij nooit overwogen heeft om ontslag te nemen na de storm die ontstaan is naar aanleiding van de dood van de Slovaak Jozef Chovanec.

"Het is natuurlijk een zeer vervelende situatie, als je zo in het middelpunt van een storm komt te staan die ik voor een stuk zelf veroorzaakt heb door een onzorgvuldige communicatie. In het dossier zelf zijn geen fouten gemaakt. Het gaat om een communicatiefout nadien", stelde Jambon op VTM.

"Er zijn op mijn kabinet geen fouten gemaakt. Wij hebben gehandeld op basis van een politierapport dat in geen enkele mate verontrustend was. Het legde niet de link met de verschrikkelijke beelden die nu, tweeënhalf jaar later, opgedoken zijn."

Gerechtelijk onderzoek

"Het gerechtelijk onderzoek moet uitmaken of er een link is tussen het overlijden aan een hartfalen en hetgeen er zich in die cel heeft afgespeeld. Op basis van het politierapport was er geen aanleiding om de concluderen dat het overlijden het gevolg was van het politieoptreden. Dat maakt deel uit van gerechtelijk onderzoek."

Interview met Jambon

Jambon kwam ook nog terug op het befaamde interview waarin hij stelde nooit op de hoogte te zijn gebracht. "Kon ik dat interview maar uitwissen en opnieuw doen. Ik heb toen een aantal mensen gecontacteerd en die zeiden allemaal dat ze eveneens de link niet gelegd hadden tussen de beelden en het incident. Ik heb toen onzorgvuldig gecommuniceerd. Ik had moeten zeggen: 'Vandaag heb ik geen enkele indicatie, maar we gaan het nog verder uitspitten'."