Kamerlid Sander Loones (N-VA) haalt snoeihard uit naar minister: “Bent u de marionet van De Croo?”

door: PMN
Sander Loones
Afbeelding bron: Photonews

De federale regering heeft een moeilijke donderdag achter de rug. Daar zorgde staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open VLD) voor.

Begin deze week bezorgde Eva De Bleeker de begrotingstabellen aan het parlement. Dat zorgde voor heel wat op opschudding.

In de tabellen staat namelijk dat er een begrotingstekort is van 35 miljard euro, terwijl dit eerst 33,5 miljard euro zou bedragen. Een verschil dus met 1,5 miljard euro.

Premier Alexander De Croo liet weten dat De Bleeker een “materiële fout” had gemaakt. Hij riep zijn partijgenote eerder deze week al op het matje en eiste dat de fout rechtgezet zou worden.

“De vergissing is dat men liet uitschijnen dat een groot deel van de energiesteun voor bedrijven en gezinnen permanente maatregelen zouden zijn, maar dat zijn tijdelijke steunmaatregelen”, citeert VRTNWS de premier. "Als deze crisis afneemt, dan stoppen deze tijdelijke maatregelen ook.”
 

"De premier heeft die fout zelf gemaakt"

Kamerlid Sander Loones (N-VA) is het niet eens met de premier. Hij vindt dat die een fout heeft gemaakt en niet De Bleeker.

"Uw eigen staatssecretaris heeft getoond dat uw cijfers en tabellen niet kloppen. De btw-verlaging en de hervorming van de accijnzen kunnen gewoon niet budgettair neutraal zijn, want het systeem treedt pas in werking als de prijzen opnieuw dalen. U zal dus nooit evenveel middelen binnenhalen."

Loones was ook hard voor De Bleeker. “U zegt van uzelf dat u niet capabel bent, maar dat geloof ik niet”, citeert Het Nieuwsblad hem. “Ik dacht dat u een ploegspeler was. Of bent u een marionet?”