Mahdi wil verplicht examen voor al wie Belg wil worden: "Aangeven dat je inspanningen verwacht van nieuwkomers"

door: MRO
Sammy Mahdi
Afbeelding bron: Photonews

Naar aanleiding van de Belgische nationale feestdag pleit Sammy Mahdi, voorzitter van cd&v, voor een sterkere waardering van de Belgische nationaliteit. Hij wil een verplicht examen invoeren voor wie Belg wil worden. 

Dat examen moet dan beoordelen of kandidaat-Belgen een voldoende grote band hebben met ons land en een degelijke kennis  van onze samenleving hebben. 

"Mensen hebben hechtingspunten nodig, moeten zich ergens thuis kunnen voelen en zich kunnen identificeren met een gemeenschap. En anderzijds mag die samenleving ook verwachten van mensen dat zij hun steentje bijdragen. Dat geldt voor Belgen, en evenzeer voor kandidaat-Belgen", licht Sammy Mahdi toe.

"Met een nationaliteitsexamen op het einde van een geslaagde integratie, geef je duidelijk aan dat we bepaalde inspanningen verwachten en nieuwkomers vervolgens volledig opnemen in de gemeenschap. Het krijgen van de Belgische nationaliteit moet waardevol zijn en op je nationaliteit mag je best trots zijn."

De nationaliteit zou vervolgens op een formele wijze moeten uitgereikt worden door middel van een plechtigheid of ceremonie. Dergelijk moment staat symbool voor de opname in de Belgische gemeenschap. 

"Belg worden mag geen simpele administratieve procedure zijn die afgesloten wordt met een aangetekende brief in de brievenbus. Dat is veel te simpel en te naïef. Welke boodschap geven we aan nieuwkomers over de waarde van onze eigen nationaliteit, indien we daar geen plechtigheid aan koppelen?", zegt Sammy Mahdi.