"Meerwinst van 1,5 miljard voor Electrabel, gewone mensen betalen zich blauw"

door: MRO
energiefactuur
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De sterk stijgende energieprijzen doen de roep om een verlaging van de btw op energie naar 6% luider klinken. PVDA-voorzitter Peter Mertens wijst op de gigantische meerwinst van Electrabel.

"Electrabel kan het komende jaar met haar kerncentrales alleen al op een meerwinst van 1,5 miljard euro rekenen. Vandaag is het kassa-kassa voor Electrabel, terwijl de gewone mensen zich blauw betalen, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn", aldus Peter Mertens.

De studiedienst van de PVDA deed ook een schatting van de stijgende overheidsinkomsten alleen al wat de btw-opbrengsten betreft. Op basis van de cijfers voor augustus 2021 lopen die extra opbrengsten op tot 580 miljoen euro. En dat is een voorzichtige schatting die enkel rekening houdt met de variabele contracten.

"Het is voor ons ondenkbaar dat de overheid van de prijsstijgingen profiteert om de schatkist te vullen en haar begroting op orde te krijgen, terwijl de gezinnen geconfronteerd worden met een nooit geziene stijging van hun facturen", aldus de PVDA-voorzitter.

"De politieke partijen mogen nog zoveel drogredenen verzinnen als ze willen, hun verzet om de btw op energie te verlagen is echt niet langer houdbaar."

"Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de ministers zich niet bewust zijn van de omvang van de energiecrisis die zich voor onze ogen afspeelt."

"Voorstellen als de verlenging van de uitbreiding van het sociaal tarief, of zelfs de energiecheque van 100 euro zijn ontoereikend. Er zijn krachtige en structurele maatregelen nodig om de factuur van alle gezinnen te verlagen."