Minister Van Peteghem (cd&v) over problemen ‘werkende middenklasse‘ : “Dat mogen we niet laten etteren”

door: MRO
Vincent Van Peteghem
Afbeelding bron: Photonews

De hoge inflatie laat zich zodanig voelen dat heel wat mensen het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) beklemtoont dat aan een fiscale hervorming gewerkt wordt die de werkende middenklasse ondersteunt en dat niet geraakt mag worden aan de loonindexering.

“Er zijn vandaag heel veel mensen, vaak zelfs mensen die twee jobs combineren, die heel sterk twijfelen aan zaken die evident zouden moeten zijn. Namelijk dat wanneer je een job of pensioen hebt, wanneer je correct bijdraagt en je best doet, dat je dan je facturen kan betalen, maar ooknog wat marge hebt om te sparen.”

“Mensen voelen zich vandaag te weinig gesteund in die strijd. Men heeft niet het gevoel dat hard werken voldoende is. Dat mogen we niet laten gebeuren.”

“Ik heb veel begrip voor de situatie waar veel mensen in zitten en ik nam ook maatregelen om dat te ondersteunen, zoals met de btw-verlaging op energie.”

“We zien dat de voedselprijzen vandaag sterk stijgen, de indexatie van de lonen kan dan ook niet ter discussie staan. Die indexatie compenseert niet alles, maar het is wel een belangrijke buffer die we niet mogen slopen.”

“Dat is ook mijn leidraad bij de opmaak van de fiscale hervorming. Die heeft als duidelijke doelstelling de werkende of gepensioneerde middenklasse te ondersteunen. Wie hard werkt, moet zonder zorgen zijn facturen kunnen betalen, marge hebben om te sparen voor de toekomst en kunnen rekenen op een leefbaar pensioen.”

Bekijk het gesprek met Vincent Van Peteghem in onderstaande video.