Ontgoochelde Anuna De Wever schetst sombere toekomst: "Onleefbaar voor miljoenen mensen"

door: WVDS
Anuna De Wever
Afbeelding bron: Philip Reynaers/Photo News

Begin november vond in Glasgow de klimaatconferentie van de Verenigde Naties COP26 plaats. Er klonk na afloop forse kritiek, ook bij de bekende Vlaamse klimaatactiviste Anuna De Wever. Zij wijst op de gevaren van de klimaatopwarming en schetst een somber toekomstbeeld.

Wat is jouw algemene indruk van de klimaattop?

"COP26 was de meest exclusieve COP die er al geweest is. Door de covid-regels en de ongelijke verdeling van de vaccins waren er gigantisch veel activisten uit het globale zuiden die niet aanwezig konden zijn. Dit zorgde ervoor dat de verhalen die écht gehoord moesten worden (de realiteit van de klimaatcrisis met bosbranden, gigantische droogtes, overstromingen, voedsel- en watertekorten,...) niet aanwezig waren. De grootste delegaties die aanwezig waren, waren de lobbyisten van fossiele brandstof industrieën." 

"De COP zelf was ook pure greenwashing. Veel van de politici aanwezig gaven lange ambitieuze speeches terwijl er eigenlijk maar héél weinig beslist en gedaan werd. De landen die hun verantwoordelijkheid moeten nemen hebben dat niet gedaan, en daardoor zijn er verschrikkelijke beslissingen gemaakt over maatregelen die wel of niet genomen gaan worden. Daardoor worden miljoenen mensen achtergelaten in het beleid."

"België zelf was ook gigantisch teleurstellend. Ze hadden geen federaal regeerakkoord, ze hebben geen druk gezet op de internationale doelstellingen, ze hebben niet de ‘high ambition coalition’ getekend en ze hebben totaal niet hun historische en internationale verantwoordelijkheid genomen. Ook al zijn we een klein land, we kunnen wel een internationaal voorbeeld worden, en dat doen we niet. Integendeel, we zijn in vergelijking met andere Europese landen heel slecht bezig."

Werden er beslissingen genomen die volgens jou het klimaat ten goede zullen komen?

"Er zijn uiteraard enkele beslissingen gemaakt rond de financiën, de doelstellingen, de NDC’s die wel stappen vooruit betekenen. Maar over het algemeen kan ik écht niets positief zeggen. De COP26 had de kans om de beloften van Parijs (onder 1.5°C) waar te maken. Dat hebben ze niet gedaan, en de kans om dit nog te bereiken is nu gigantisch klein. Met de huidige doelstellingen gaan we naar een wereld van 2.4°C. Dat is een wereld die onleefbaar is voor miljoenen mensen."

Werden er beslissingen genomen die volgens jou niet ver genoeg gaan?

"We zitten nu al aan 1.3°C en we zien al hoeveel bosbranden, hittegolven, overstromingen… er zijn. Dit gaat alleen nog maar gigantisch veel meer worden. Het Afrikaans continent bijvoorbeeld, zal méér dan 1.5°C gewoon niet overleven. Dat is een doodstraf voor miljoenen mensen. Binnen 4 jaar zal de helft van de wereldbevolking waterschaarste ondervinden. Er zullen voedseltekorten komen en droogtes die gebieden totaal onleefbaar zullen maken, en elke zomer zullen er duizenden mensen sterven aan extreme hittegolven. 

"Onze oceanen zijn aan het verzuren en onze lucht is compleet vervuild. COP26 was letterlijk een belediging tegenover miljarden mensen, en alle toekomstige generaties", aldus Anuna De Wever tegenover Redactie24.

Blijf op de hoogte met de gratis app van Redactie24