Ook in Wallonië was er weinig steun om de restaurants te sluiten: “Beslissing van premier”

door: BVDO
David Clarinval
Afbeelding bron: Photonews

De beslissing om de horeca te sluiten, blijft een stof tot discussie. Waals minister Clarinval gaf aan dat dit een actie is van minister Vandenbroucke en premier De Croo.  

“Het was voor mij duidelijk dat we met de cafés iets moesten doen en tot sluiting overgaan, maar niet voor de restaurants”, zo zei David Clarinval (MR) op de radio bij RTBF. 

“Zowel Elio Di Rupo (PS), de Waalse minister-president, als vicepremier Pierre-Yves Dermagne (PS) waren geen grote voorstander daarvan, en wilden liever de restaurants openhouden. Maar er was geen houden aan, met hun Vlaamse rode collega.” 

Daarmee doelt hij op minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a). Clarinval, bevoegd voor de Middenstand en KMO’s in Wallonië, haalde een studie aan waarin stond dat slechts 3,7 procent van de besmettingen in de restaurants gebeurde. Vandenbroucke zou dan weer gezwaaid hebben met een artikel uit het Britse wetenschappelijke magazine The Lancet. 

Uiteindelijk was het premier Alexander De Croo die de knoop doorhakte. “De premier heeft een besluit genomen. Vanaf het moment dat de beslissing wordt genomen, heb ik de plicht om loyaal te zijn en de maatregelen uit te voeren.”