Opmerkelijke uitspraak over zaak-Jambon: "Politieke spelletjes om rekeningen te vereffenen"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) ziet zich gesteund door zijn partijgenoot, Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. Volgens hem worden er politieke spelletjes gespeeld.

Het kabinet van Jan Jambon werd tweemaal op de hoogte gesteld van de dood van de Slovaak Jozef Chovanec, maar Jambon zei kort na het uitlekken van de camerabeelden nooit ervan geweten te hebben. Dinsdag mag hij uitleg geven in de Kamercommissie.

Zijn partijgenoot Ben Weyts neemt het voor hem op: "Ik ken Jan Jambon als een zeer gedegen, eerlijke en open bestuurder. Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat hier ook andere zaken spelen", verklaarde Weyts op VTM. "De essentie is dat het kabinet van Jambon niet goed geïnformeerd werd over alle aspecten van dat incident, zoals bijvoorbeeld die Hitlergroet, omdat er in het politierapport blijkbaar geen sprake van was."

Politieke spelletjes

"Er wordt belang gehecht aan het contact van het kabinet van een minister en een ambassadeur terwijl er blijkbaar sommige federale ministers zelf rechtstreeks contact hebben gehad met die ambassadeur. Daar hecht men dan geen belang aan, dat is vreemd. Ik stel vast dat hier meer speelt dan enkel de essentie van de zaak. Laat de partijpolitieke spelletjes achterwege", klonk het nog.

Tegenover de VRT deed Weyts een soortgelijke verklaring: "Ik denk dat Jambon heel oprecht en eerlijk heeft gesproken. Soms weet je zaken van twee jaar geleden niet meer. Sommigen willen hier rekeningen mee vereffenen. Er wordt een politiek spel gespeeld, laat ons hier niet in meegaan."