Politicoloog pleit voor nieuwe verkiezingen: “Een zaak van democratisch fatsoen”

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

De formatie van een nieuwe regering blijft maar duren en dat zorgt voor heel wat onbegrip bij de burgers. Volgens politicoloog Bart Maddens (KU Leuven) hadden politici al lang opnieuw naar de kiezer moeten stappen.

“Ik denk dat iedereen het stilaan wel beu wordt. We zitten in een tredmolen, het is een everlasting story. Men gaat nog een keer paars-geel proberen en als dat niet lukt, gaat men nog een keer paars-groen proberen en dat gaat zo maar door.”

“Als de politieke specialisten het al beu zijn, laat staan wat dan de man in de straat hierover denkt op een moment dat hij in volle coronatijd wel andere bekommernissen heeft. Ik denk dat de burgers dit hartgrondig beu zijn en het ook niet meer op de voet volgen.”

“Ik pleit er al heel lang voor om nieuwe verkiezingen te organiseren. Vanaf mei vorig jaar heb ik al gezegd dat 200 dagen een redelijke periode is om een regering te vormen en als dat niet lukt, dan moet je naar verkiezingen gaan. Die zouden dan nog voor de coronacrisis hebben plaatsgevonden.”

Mening aan de kiezer vragen

“De fatsoensgrens is eigenlijk al lang overschreden. We zitten met een politieke blokkering en als de verkozen politici er niet uit geraken, dan is het normaal dat de belangrijkste politieke speler opnieuw aan zet komt en dat is de kiezer in een democratie”, aldus Bart Maddens in gesprek met Redactie24.

“Dat zou een automatisme moeten zijn. Men moet daarbij eigenlijk niet kijken naar opiniepeilingen, dat zou een zaak van democratisch fatsoen moeten zijn. Als het geblokkeerd zit, moeten politici de mening aan de kiezer vragen, maar blijkbaar kan dat in België niet. Het is altijd een soort drama als men de kiezer moet raadplegen. Nu gebruikt men corona als uitvlucht.”