Politicoloog trekt harde conclusie over Alexander De Croo en Jan Jambon

door: MRO
Overlegcomité - Alexander De Croo - Jan Jambon
Afbeelding bron: Photonews

December was een vreselijke maand voor de Belgische politiek, die eindigde met de schorsing van de sluiting van de cultuursector door de Raad van State. Politicoloog Carl Devos ziet het met lede ogen aan.

"Vorige week zei ik dat het van kwaad naar erger ging en nu gaat het van erger naar gênant. Het is een verrassing omdat het eerder uitzonderlijk is dat de Raad van State de politiek zo terugfluit, dat gebeurde tot nu toe maar één keer", reageerde professor Carl Devos bij Radio 1.

"Het beleid is onvoldoende doordacht, het berust te veel op willekeur. Hoe vreselijk lang is men al aan het discussiëren over die barometer. Het is ook niet meer uit te leggen waarom die limiet van 200 geldt voor een zaal van 2.000 of een zaal van 20.000."

De politicoloog ziet ook dat premier Alexander De Croo (Open Vld) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) leiderschap missen.

"Er is ook een probleem met het leiderschap in de politiek. Van zowel de federale als de Vlaamse regeringsleider wordt gezegd dat zij de zaken te weinig onder controle hebben, dat ze het proces te weinig aansturen."

"Hoe erg is het bijvoorbeeld dat de bevoegde Vlaamse minister van cultuur niet te bespeuren valt. We missen visie en leiderschap hoe je dit soort van problemen moet aanpakken."