Politicoloog wijst Frank Vandenbroucke terecht: "Ik was nogal geschrokken door zijn reactie"

door: MRO
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

Grondwetspecialisten zijn al maandenlang bijzonder kritisch voor de manier waarop de regering de vrijheden van de burgers inperkt. Een rechter oordeelde deze week dat er geen wettelijke basis is voor de coronamaatregelen. Politicoloog Carl Devos zet de puntjes op de i.

"Er zijn mensen die zeggen dat ze bezig zijn met het redden van levens en dat het debat over grondrechten een luxeprobleem is van academici. Zo wordt een gevaarlijke valse tegenstelling gecreëerd tussen de verdediging van bepaalde fundamentele rechten en vrijheden en het bestrijden van corona. Alsof die twee niet zouden kunnen samengaan", aldus Carl Devos in De Afspraak op vrijdag.

"Ik was nogal geschrokken door de reactie van Frank Vandenbroucke op die rechterlijke uitspraak toen hij zei, en ik parafraseer een beetje: 'het doet er niet toe wat die rechter zegt, de ziekenhuizen liggen vol'."

"Ik begrijp dat wel, maar als je daar goed over nadenkt, waar zijn we mee bezig? We zijn bezig een wet te maken die er in crisistijd voor moet zorgen dat de parlementaire inspraak en de fundamentele rechten en vrijheden van burgers beschermd worden."

"Op dit moment is Frank Vandenbroucke goed bezig, we vertrouwen hem. Maar misschien komt er over x aantal jaren een crisis waar precedenten mee gecreëerd worden als we dit niet goed regelen, waarbij mensen zich afvragen: 'hoe zijn we in hemelsnaam hierin terecht gekomen'. Geloof je het niet, lees dan de geschiedenis."