Politiek verliest geloofwaardigheid: "Moeilijk om dan aan burgers te vragen de regels te respecteren"

door: MRO
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

De verwijten tussen politici vliegen na elk Overlegcomité in het rond. Deze week vroegen stemmen  uit de Vivaldi-regering zelfs om beslissingen terug te draaien. Professor Carl Devos ziet dat de politiek zijn geloofwaardigheid verliest.

Vooral de sluiting van de cultuursector stuitte op veel kritiek. "Veel meerderheidspartijen distantiëren zich van de maatregel en dat is toch bizar want die partijen zaten toch allemaal rond de tafel. Wie is de eigenaar van die beslissing?"

"Op het vorig Overlegcomité was Frank Vandenbroucke op de persconferentie heel duidelijk zwaar ontgoocheld en nu zijn er veel anderen partijen die zeggen dat het een beslissing is waar zij niet achter staan", stelt Carl Devos vast in De ochtend op Radio 1.

De politicoloog wijst erop dat politici in deze omstandigheden niet aan de burgers kunnen blijven vragen om steun en om de regels nauwgezet te volgen.

"Wat wil men dan eigenlijk van de burger die dat allemaal bekijkt en beluistert en waarvan draagvlak en steun wordt gevraagd? Zij zien dat politici die de beslissing zelf nemen ze niet steunen. Het wordt een beetje moeilijk om dan aan de burger te vragen om maatregelen die moeilijk zijn te respecteren."