Professor schetst somber beeld: "Migratiecrisis gaat leiden tot geweld"

door: MRO
bootvluchtelingen
Afbeelding bron: Nicolas Economou / Shutterstock.com

De asielcrisis staat hoog op de Europese agenda. Professor internationale politiek Jonathan Holslag ziet echter niet onmiddellijk oplossingen voor de hoge migratiedruk en schetst een somber toekomstbeeld.

"Met al de vluchtelingen schieten we nu in paniek. De ene zegt een hek bouwen en de andere zegt meer hulp bieden, maar geen van beide gaat soelaas brengen."

"Je moet realistisch zijn, Afrika gaat gewelddadiger worden en de migratiedruk gaat groter en groter worden. De Zuid-Europese landen gaan het niet meer pikken", vertelt Jonathan Holslag in 'De afspraak op vrijdag' op Canvas.

De bevolking in Afrika groeit in een ongezien tempo. De hele situatie zou wel eens kunnen leiden tot geweld.

"Ik ben ervan overtuigd dat een muur of een hek optrekken in de Middellandse Zee niet helpt. Als je aan de ene kant een half miljard mensen hebt zitten en aan de andere kant tegen het einde van de eeuw vier miljard, dan helpen hekken niet."

"Ik ben er wel van overtuigd dat als deze spanning zo zich blijft opbouwen, dat gaat leiden tot geweld. De Italianen zijn hun geduld aan het verliezen."

"Ik denk dat de pushbacks driester en driester zullen worden. Het wordt heel moeilijk om te beheersen. Die bevolkingsgroei hebben we nooit ofte nimmer gezien in absolute cijfers."