Snel zonnepanelen plaatsen: "Helft premie valt weg en chaos dreigt"

door: STS
Zonnepanelen
Afbeelding bron: Pixabay

Wie overweegt om zonnepanelen te laten installeren, kan dat best in 2022 nog laten doen. In 2023 valt een deel subsidie weg.

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) liet dat weten als antwoord op een vraag van Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne (cd&v).

Momenteel kunnen mensen die zonnepanelen laten leggen rekenen op een premie van 1.500 euro. In 2023 halveert dat bedrag, tot 750 euro.

"Die daling is beslist op het moment dat iedereen een verdere terugval van de prijzen van zonnepanelen verwachtte en er dus minder steun zou nodig zijn. Maar het tegendeel is waar gebleken", stelt Bothuyne.

"Gelet op de recent sterk gestegen kostprijs voor PV-panelen, de lange wachttijden en het risico op een elk jaar terugkerende eindejaarsrush (om toch nog recht te hebben op de hogere premie), pleit cd&v ervoor de premie op het huidige niveau te houden tot en met 2024."

Chaos

"Als minister Demir de premie toch wil beperken in 2023, dan zou iedereen met een in 2022 getekende offerte voor zonnepanelen ook recht moeten hebben op het premiebedrag dat voorzien was voor dit jaar. Anders wordt het chaos dit eindejaar. Veel gezinnen zouden de premie voor dit jaar mislopen door de vertragingen in de leveringen. Dat is niet rechtvaardig."

Ontdek nu de gratis app van Redactie24