Theo Francken haalt uit naar minister: "Ze heeft zich volledig vastgereden"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

De laatste rustplaats van een C-130 transportvliegtuig is voer voor een communautaire discussie geworden: wordt het Melsbroek, in Vlaams-Brabant, of Bevekom, in Waals-Brabant? Theo Francken (N-VA) wil minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) erover aan de tand voelen.

"Die C-130 heeft net zoals de andere toestellen altijd in Melsbroek gestaan. Er is een naoorlogse traditie die zegt dat wanneer een type toestel uit de lucht wordt gehaald, het laatste exemplaar op de site blijft waar het altijd heeft gestaan", zei Francken op Radio 1.

"Waarom wordt die politiek plots gewijzigd? Die is standaard, zonder in een wet te staan. Het is gewoon traditie binnen Defensie. Wie heeft de adviezen voor Bevekom gegeven aan minister Dedonder? We hebben die opgevraagd en ze weigert ze te geven. Het wordt natuurlijk verschrikkelijk ambetant: ze heeft zichzelf volledig vastgereden."

"Dit zou nog meer aantonen dat het puur een politieke PS-beslissing is, om André Flahaut te bedienen in Waals-Brabant en te compenseren voor de gemiste A400M, de opvolger van de C130, waarvan hij altijd gehoopt heeft dat die naar Waals-Brabant zou gaan, maar die ook naar Melsbroek gaat. De PS en Flahaut vinden dat er te veel legermateriaal naar Vlaanderen gaat en hij wil een compensatie: hij wil die C-130 ergens in een wei in Bevekom. Dat is totaal absurd en daar kunnen wij ons niet in vinden."