Tinne Van der Straeten legt uit: "Daarom wordt btw op gas niet verlaagd"

door: STS
Tinne Van der Straeten
Afbeelding bron: Photonews

In tegenstelling tot bij elektriciteit wordt de btw op gas niet van 21% naar 6% verlaagd. Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) werd gevraagd waarom dat zo is.

"We weten dat mensen vandaag in België op verschillende manieren verwarmen. Op stookolie, op elektriciteit, op gas. We willen iédereen die nu geconfronteerd wordt met de hoge verwarmingskosten kunnen helpen", zei Van der Straeten op Eén.

"Vandaar dat we werken met die algemene verwarmingspremie van 100 euro, die we automatisch gaan geven via de elektriciteitsfactuur."

Op de vraag of er een ideologische reden is waarom de btw op het milieuonvriendelijke gas niet verlaagd wordt, antwoordde de minister afwijkend.

"Wat erachter zit, is dat alle Belgen geconfronteerd worden met zeer hoge energieprijzen voor elektriciteit enerzijds en verwarming anderzijds. Niet iedereen verwarmt op dezelfde manier."

"Van stookolie kunnen we de btw niet verlagen, dat mag niet van Europa. Maar we willen iedereen helpen en daarom werken we met die premie van 100 euro."