Tom Van Grieken weet wat moet gebeuren na rellen: "Ze zouden een toontje lager zingen"

door: STS
Tom Van Grieken
Afbeelding bron: Photonews

Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang, heeft zich uitgelaten over de rellen die na de WK-match tussen België en Marokko plaatsvonden.

"We horen het al meer dan 30, 40 jaar: preventie, preventie, preventie. Maar de beste preventie is eigenlijk toch wel repressie", zei Van Grieken in 'Terzake'.

"Dat hier niet de kaart van snelrecht getrokken wordt... In New York is het mogelijk om mensen zelfs over een nachtje voor de rechtbank te krijgen. Daar pleiten wij niet voor, maar het moet toch mogelijk zijn?"

"Het juridisch kader is er om zo'n relschoppers, zo'n heethoofden binnen de week voor de rechtbank te krijgen. Maar dan moet er politieke wil zijn en die ontbreekt bij minister Verlinden en minister Van Quickenborne."

Van Grieken ziet drie voordelen. "Ten eerste: die heethoofden, die nu trouwens allemaal op vrije voeten zijn, dat zijn 'de mannen' in hun omgeving. 'Heb je mij gezien op VTM en VRT?' Die zouden dringend een toontje lager zingen."

"Ten tweede is het goed voor onze samenleving; een duidelijk signaal dat mensen die vandalisme plegen en geweld plegen tegen agenten aangepakt worden."

"Ten derde is het ook een goede zaak voor de agenten - die vaststellen dat terwijl ze nog bezig zijn met papierwerk die mensen al vrijgelaten worden - dat Justitie echt het sluitstuk is van een echt veiligheidsbeleid."