Van Quickenborne is het kotsbeu: "Tolerantiemarges van 36 km/u, onbegrijpelijk"

door: STS
Vincent Van Quickenborne
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne heeft stilgestaan bij het ongeval in Strépy, waarbij een wagen inreed op een groep carnavalisten. Hij wil dat de parketten strenger gaan optreden.

"Ik wil mijn diepste medeleven betuigen aan de slachtoffers en de nabestaanden van het verschrikkelijke drama", sprak Van Quickenborne (Open Vld) in de Kamer.

"Het parket laat niets aan toeval over om de zaak tot op het bot uit te spitten en te kijken wat daar precies is gebeurd."

"Maar er is geen uniform beleid op vlak van verkeersveiligheid in ons land. Er zijn vandaag parketten in het land die tolerantiemarges van 36 km/u toelaten."

"De verkeersveiligheid in ons land hangt blijkbaar af van waar je je beweegt. Het ene arrondissement laat dit toe, het andere dat. Dit is onbegrijpelijk en onaanvaardbaar."

"Mijn doel is duidelijk: die marges die al decennia lang bestaan in ons land moeten worden afgeschaft. Liever vandaag dan morgen."

"Ik roep alle parketten, alle korpschefs en alle burgemeesters op om hiervan af te stappen."

"Want het zijn die marges en quota die zorgen voor laksheid, voor overdreven snelheid en voor de vele verkeersdoden."

Limburg

"In ons land is er een parket dat geen tolerantiemarges hanteert, geen quota hanteert. Dat is het parket van Limburg. Daar worden alle verkeersovertredingen systematisch vervolgd. Als zij het kunnen, kan iedereen het."