Vandenbroucke komt terug op ‘schokeffect’ om winkels te sluiten: “Dat heb ik niet gezegd”

door: BVDO
Frank Vandenbroucke
Afbeelding bron: Photonews

De uitspraak van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) dat hij een schokeffect wilde creëren door de niet-essentiële winkels te sluiten zorgde voor veel kwaad bloed bij winkeliers. Vandenbroucke nuanceert echter dat hij dit niet zo gezegd heeft.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke wil graag nog eens de context van die uitspraak schetsen. “Iets wat ik helemaal niet gezegd hebt, staat al een week overal in het nieuws”, zei de minister op RTL in ‘C’est pas tous les jours dimanche’. “Men sprak van een elektroshock, maar dat was niet het geval. Ik zei dat er een schokmaatregel nodig was om het aantal verplaatsingen naar beneden te brengen.” 

“Ik heb dat nu al zoveel keer moeten uitleggen. Als je maar een paar stukjes van een zin neemt, dan kun je verwarring zaaien. Ik herhaal: ‘Neen, dit is geen psychologisch effect’. Kunnen we stoppen met dingen te zeggen die ik niet gezegd heb? Bedankt!," reageerde Vandenbroucke misnoegd.

"Denkt u dat het een gemakkelijke beslissing is en dat het gemakkelijk is voor degenen die hun bedrijf moeten sluiten? Dat is dramatisch. Wat we nu ten koste van alles moeten vermijden, is dat het een derde keer gebeurt.” 

“Daarom denk ik niet dat het debat over deze uitspraak het belangrijkste is. Het belangrijkste debat is het aantal mensen dat in het ziekenhuis wordt opgenomen. Vrijdag, 218 mensen opgenomen, zaterdag 214. De cijfers gaan niet meer omlaag. Er is een stagnatie in deze cruciale aantallen.”