Vlaams Belang stelt enkele harde maatregelen voor: “Op den duur zal niemand nog het openbaar vervoer durven nemen”

door: PMN
De Lijn - bus
Afbeelding bron: Photonews

Regelmatig duiken er berichten op van geweld tegen buschauffeurs van De Lijn. Vlaams Belang is dit beu en eist harde maatregelen.

Vlaams Parlementslid Wim Verheyden (Vlaams Belang) stelt enkele harde maatregelen voor. “Zonder een zerotolerantie en een lik-op-stukbeleid zal dit blijven duren en zal op den duur niemand nog het openbaar vervoer durven nemen", legt hij uit.

"Een passagier op de lijn Brussel-Ninove kwam op de chauffeur toegestapt en sloeg hem zonder enige aanleiding het ziekenhuis in", aldus Verheyden. "Het is helaas geen alleenstaand geval, er doet zich steeds meer agressie voor op het openbaar vervoer, en de streek rond het door straffeloosheid geteisterde Brussel is daarin een uitschieter.”

Vlaams Belang wil meer dan alleen maar extra controleurs op de bussen. "Daarom eisen we dat, naar analogie met stadionverboden, relschoppers en geweldplegers de toegang tot openbaar vervoer ontzegd wordt. Indien nodig voorgoed."

"De bewakingscamera's in de bus deden gisteren in de bus tussen Brussel en Ninove prima werk, want op basis van de gemaakte beelden kon de politie een 18-jarige verdachte identificeren", merkt Verheyden tot slot op.

"Maar helaas gebeurt het vaak dat de camera's van De Lijn niet werken. Het Vlaams Belang wil daarom in iedere bus dashcams of dashboardcamera's als standaarduitrusting of tenminste dat chauffeurs deze zelf mogen plaatsen, wat nu niet mag.”

“Deze camera's bieden waardevolle informatie over ieder incident en zijn zeer geschikt om fysiek of verbaal geweld te voorkomen. De inzet van deze camera's zal, naast het toegangsverbod en een zerotolerantie met snelrecht en zware bestraffing, veel geweld kunnen voorkomen."

Tags de lijn