Voorstel van burgemeester over cannabis kent hevige voor- en tegenstanders: "Die is goed zot"

door: STS
Cannabis - joint
Afbeelding bron: Pexels (Archieffoto)

Als het van de burgemeester van Brussel afhangt, komen er in de stad coffeeshops. Daar zou je, zoals in Nederland, cannabis kunnen kopen.

"Ik hoop dat we in de toekomst ook coffeeshops krijgen in de stad", liet Philippe Close (PS) verstaan aan de Nederlandse krant NRC.

Wij stelden op onze Facebookpagina aan de lezers de vraag hoe zij tegenover dit idee staan.

"Geen goed idee. Nog meer bestuurders (fiets, auto...) onder invloed. Er gebeuren nu al veel ongevallen onder invloed van cannabis", schrijft Annemie.

"Simpel, die pakken dat toch, wat is dan het probleem? Anders moeten ze naar Nederland rijden. Wat is dan het verschil?", vraagt Filip zich af.

"Die is goed zot. Waar gaan we naartoe? Als je veel terrorisme wil, dan moet je zo voortdoen. En dat noemt zich dan burgemeester", schrijft Milan.

"Heel goed idee, zou overal moeten kunnen", vindt Veerle. "Mensen die rijden onder invloed van pillen of alcohol zijn er continu. Het is elke mens zijn verantwoordelijkheid om als men drinkt, medicatie neemt of cannabis rookt niet met de auto te rijden. En ze kopen het nu toch illegaal. Er zou meer controle over zijn als er shops voor zijn."

"Ze kunnen dan weer boetes geven voor te rijden onder invloed. Ja, ze gaan dan weer extra geld krijgen", stelt Noel.

"Ze kunnen de strijd niet aan, dus willen ze het wettelijk toelaten. Nadenken was niet zijn sterkste kant, denk ik", schrijft Martine.

"In Nederland kan je wel in de apotheken medische cannabis kopen. Dat is volledig onder controle, zowel de gebruiker als de kwaliteit. In België mag je nog steeds geen medicinale cannabis gebruiken. Dat ze daar eerst werk van maken", stelt Lieve voor.

"Er lopen genoeg gedrogeerden rond die voor zware ongevallen zorgen in het verkeer. Straks kunnen ze zich lam blowen in een coffeeshop, zodat ze nog meer ellende kunnen veroorzaken op de weg", vreest Bruno.

"Als het in Nederland kan, waarom hier dan niet? Extra inkomsten voor de overheid als ze het goed aanpakken", zegt Jürgen.

"Portugal is het beste bewijs dat drugs legaliseren tot minder drugsproblemen leidt, maar dat vereist natuurlijk een infrastructuur. Ook in Nederland heeft het drugbeleid aangetoond dat het niet meer drugproblemen veroorzaakt, integendeel", schrijft Jacques.

"Alles kan om hun kas te spijzen. Dat er dan wat meer fietsers omvergereden worden neem je er maar bij zeker?", stelt Patricia.