Zware kritiek: "Ze hebben hun energiebeleid bijeen gefantaseerd en gelogen"

door: STS
Rik Van Cauwelaert
Afbeelding bron: Photonews

Politiek journalist Rik Van Cauwelaert vindt dat de beleidspartijen de voorbije 19 jaar hun energiebeleid bij elkaar gefantaseerd hebben.

"Elkeen van die zeven partijen krijgt iets, en dan maakt men daar zogezegd een akkoord van", analyseerde Van Cauwelaert het akkoord over energie in 'De Afspraak'.

"Een tijdje later blijkt dan dat dat akkoord toch niet zo zuiver op de graat is. Dat zit men opnieuw samen, en dan blijkt dat men niet alleen gaat spreken over het al dan niet openhouden van twee kerncentrales, maar dat er nog een heel ander pakket bovenop wordt gelegd."

"Dat is geen energiebeleid. Dat moeten we nu eindelijk eens onder ogen zien. Sinds 2003 - toen die beslissing genomen werd - en nu, zijn álle beleidspartijen verantwoordelijk voor het mismanagement van dat dossier."

"Ze hebben allemaal hun eigen energiebeleid bijeen gefantaseerd en bijeen gelogen."

Petra De Sutter

"Ik hoor Petra De Sutter hier galant de energiebehoefte en elektriciteitsproductiviteit door elkaar haspelen. Terwijl het flagrant onjuist is wat ze zegt. Maar ze is wel vicepremier."

"Ze zegt bijvoorbeeld: 'Die twee kerncentrales, die betekenen niets'. Als je de productie van die twee kerncentrales met gas moet invullen, dat is drie miljard kubieke meter gas. Dat is een hele factuur."