Politie waarschuwt voor gevaarlijk virus op je smartphone: "Niemand blijft gespaard"

door: STS
gsm
Afbeelding bron: Framesira / Shutterstock.com

De federale politie waarschuwt voor de terugkeer van een gevaarlijk virus dat je bankgegevens naar hackers stuurt.

"Slecht nieuws: het Brata-virus is terug van weggeweest. Het gaat om een Trojaans paard, dat toelaat je bankapplicatie te observeren en screenshots te maken die vervolgens naar de hackers worden gestuurd", klinkt het.

Het Brata-virus werd voor het eerst gesignaleerd in 2019 en is enkele weken geleden opnieuw opgedoken. "Brata wordt nu op de smartphone geïnstalleerd wanneer de gebruiker reageert op een bericht dat van zijn bank afkomstig lijkt", waarschuwt commissaris Olivier Bogaert.

"Het virus maakt de gebruiker attent op de bescherming van zijn gegevens en verzoekt hem de details te lezen door te klikken op een link met de vermelding ‘hulp’."

App installeren

"Door erop in te gaan, beland je op een pagina die volledig identiek is aan die van je bank. Vervolgens word je verzocht een applicatie te installeren om zogezegd je account te beveiligen."

"Op die manier kunnen hackers de controle over de telefoon overnemen. Ze worden geïnformeerd wanneer de gebruiker zijn bankapplicatie opent en ze ontvangen de logingegevens."

"Niemand blijft gespaard. De meest getroffen landen zijn momenteel Groot-Brittannië, Polen en Italië. Maar ook wij blijven niet gespaard."

Formatteren

"En nog erger: het is ook gebleken dat Brata het mogelijk maakt de smartphone van de gebruiker te formatteren. Op die manier kunnen hackers na een succesvolle geldoverschrijving alle sporen laten verdwijnen.”

De politie raadt aan om nooit te reageren op dit soort berichten en bij twijfel contact op te nemen met je bank. Een andere goede raad is: controleer apps die je interesseren door de commentaren en beoordelingen van gebruikers te lezen.