Auto verplicht aan de kant op zondagen? "Regering legt ons al genoeg regels op"

door: STS
bestuurder chauffeur
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De leden van de expertengroep koopkracht raden de regering aan om een aantal maatregelen te nemen.

Zo geven ze onder meer het advies om autoloze zondagen opnieuw in te voeren, zoals in de jaren '70, toen naar aanleiding van de oliecrisis.

Wij stelden op onze Facebook-pagina de vraag: "Zou jij de invoering van autoloze zondagen zien zitten? Waarom wel of niet?"

"Daar doe ik nooit aan mee. Ik beslis wanneer ik met mijn wagen en de door mij betaalde benzine rij op de wegen, voor dewelke ik alle dagen taksen betaal", stelt Pascal.

"Nee, de enige vrije tijd is in het weekend, en dat nemen ze dan ook nog af", schrijft Sabine.

"Nee, dit is voor velen de enige dag dat ze op familiebezoek kunnen gaan. En niet alles en iedereen ligt nabij het openbaar vervoer", merkt Pascale op.

"Ik zou het wel zien zitten. Mensen dwingen om rust te nemen, goed idee. Anders doen ze het toch niet", schrijft Emmy.

"Nee, mijn auto is mijn vrijheid. Ik wil niet afhangen van het openbaar vervoer. Dat is vuil, onbetrouwbaar en onveilig", stelt Marianne.

"Ik vond dat wel plezant in onze kindertijd, we konden toen op straat spelen in Mechelen. Laat de kinderen van vandaag dat ook eens meemaken", stelt Peggy voor.

"Waarom moet de werkende mens altijd inleveren? Doe dan één keer per maand een autoloze werkdag", stelt Pat voor.

"Ik heb de autoloze zondagen meegemaakt in de jaren '70 en dat waren fantastische tijden als kind. Heden ten dage misschien iets moeilijker", schrijft Luc.

"Zeker niet. Na een week werken om heel veel belastingen te betalen, hebben mensen het recht om hun vrije zondag door te brengen naar eigen keuze", vindt Carina.

"Mensen kunnen deze zomer moeilijk allemaal met de trein naar zee op een zondag", merkt Dirk op.

"Was zalig, die autoloze zondagen in de jaren '70. Voor mij mag dit weer, één keer per maand. Ik heb daar geen probleem mee, de tram stopt voor de deur. Maar ik begrijp heel goed dat dit voor velen een probleem zou zijn. En de regering legt ons al genoeg regels op", schrijft Katrien.

"Ik dacht dat we in een vrij land leven. Als ze iedereen in het weekend in zijn kot willen steken, lijkt dat sterk op vrijheidsberoving. Een dictatuur dus. Kom niet af met de fiets, en het openbaar vervoer is veel te duur en onveilig", zegt Werner.

"Nee, zondag is de enige dag dat je ergens naartoe kan rijden zonder overal stil te staan. Ik heb het in de jaren '70 meegemaakt. Het heeft toen niet veel uitgehaald en nu ook niet. En ik neem mijn fiets al genoeg", zegt Yvette.