Mobiliteitsorganisatie VAB waarschuwt voor de koude van dit weekend en begin volgende week: "Moet je absoluut vermijden"

door: PMN
winter sneeuw
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De winter maakt zijn intrede. Dit weekend en begin volgende worden er vriestemperaturen verwacht.

De verwachting is dat de koude temperaturen ook heel wat ellende gaan veroorzaken op de weg. Mobiliteitsorganisatie VAB raadt mensen om over te schakelen op winterbanden.

"Bij VAB-Banden merken we dat heel wat mensen hun winterbanden nog niet opgelegd hebben. De wachttijd is momenteel 6 à 7 dagen, waar dit normaal op dit moment van het jaar drie weken is. Geen winterbanden hebben zorgt er nochtans voor dat het risico op een ongeval bij koude temperaturen en gladde wegen gevoelig hoger ligt", klinkt het.

VAB raadt vervolgens ook aan om je auto binnen te parkeren of op een beschutte plaats. Je kan best zo weinig mogelijk korte ritten maken. Voor korte ritten raadt men aan om zoveel mogelijk je fiets te nemen.

Verder dringt VAB er op aan om je auto ‘slim’ te starten. Schakel bij het starten zo veel mogelijk energievreters uit (radio, navigatie, opladers, mistlichten, achterruitontdooiing…). Vermijd ook langdurig starten. Als de motor niet vlot aangaat, doe je beter een paar korte startpogingen na elkaar dan één lange.

Vermijd ook het gebruik van startkabels. Moderne auto’s bestaan voor een groot deel uit elektronica. Die zijn rechtstreeks afhankelijk van de staat van de batterij. Niet alle elektronica in de auto is opgewassen tegen de plotse stroomstoot die startkabels uitlokken.

Tags vab