Zo asociaal is de Belg in het verkeer: "Hinderlijk, gevaarlijk en het kost je 116 euro boete"

door: STS
Verkeer - uitstoot
Afbeelding bron: Photonews

Vias Institute heeft cijfers inzake ons verkeersgedrag gedeeld. Eén op de vijf Belgen parkeert wel eens op het fietspad, één op de tien parkeert wel eens op een plaats voor mensen met een beperking.

Vias Institute baseert zich op de barometer van de Fondation Vinci Autoroutes, die jaarlijks de frequentie van gevaarlijk verkeersgedrag in verschillende Europese landen meet.

"21% van de Belgische bestuurders geeft toe ooit wel eens te parkeren op het fietspad. België staat daarmee op een weinig benijdenswaardige tweede plaats."

"Enkel in Nederland (23%) komt dit gedrag nog vaker voor. Het is een inbreuk van de tweede graad (116 euro), waarmee je niet alleen de fietsers hindert, maar ze ook in gevaar brengt."

"10% van de Belgische bestuurders parkeert zelfs af en toe op een parkeerplaats voor personen met een handicap. Ook dat is natuurlijk ongepast gedrag en een inbreuk van de tweede graad."

Richtingaanwijzers

"Het valt ook op dat de richtingaanwijzer niet gebruiken steeds vaker gebeurt. 55% (+5% in vergelijking met vorig jaar) geeft toe dat ze hem 'vergeten' te gebruiken wanneer ze iemand inhalen of van richting veranderen."

"Hetzelfde geldt voor door het oranje licht rijden of een licht dat net op rood springt: 65% zegt dat af en toe te doen (+3%)."

"De Belg blijft Europees kampioen in het niet-vertragen aan wegenwerken (63% ten opzichte van 54% gemiddeld in Europa). Ook al zien we een lichte daling (-4%) ten opzichte van vorig jaar."