Bart Wellens komt met opvallende reden voor het falen van Gerben Kuypers

door: BVDO
Bart Wellens
Afbeelding bron: Photonews

Gerben Kuypers won in Oisterwijk en Ardooie, maar de andere keren ging het niet eenvoudig. Voor ploegleider Bart Wellens is daarvoor een opvallende reden.

Gerben Kuypers is een aanstormend talent in de cyclocross. Hij won dit seizoen al twee crossen, maar in de einduitslag van de andere koersen waarin hij meereed was het ver zoeken naar waar onze landgenoot eindigde. Ploegleider Bart Wellens weet echter perfect waar het schoentje wringt. “Gerben staat niet op de eerste startrij, dat is hét probleem”, klinkt het bij WielerFlits.

Momenteel is Kuypers twaalfde op de UCI-ranking. “Op zich is dat al geen héél slechte uitgangspositie, als je weet dat hij zich de voorgaande jaren soms van startrij vier of vijf moest terugknokken. Nu wordt zijn mindere positie in de eerste ronden soms wat uitvergroot, maar wat ons betreft, valt het allemaal nog heel goed mee. Het is zeker geen thema binnen de ploeg.”

En dus moet hij dringend naar boven schuiven om een betere startpositie te verwerven. “Gerben mag nu vaak als laatste van de tweede rij zijn plekje kiezen, waardoor de plekjes achter Kuhn of Lars van der Haar vaak al weg zijn. Die mannen zijn vaak heel snel weg, en dan kun je vaak op die snelheid meesurfen. Nu kom je al eens achter mannen terecht die net wat minder lef hebben om door een gaatje te duiken.”

Nu gaat het daar heel geregeld fout. “Het bijkomend probleem is dat, als je van zo ver moet komen, je soms meer risico’s gaat nemen. Dat Gerben in de cross van Maasmechelen twee keer lek rijdt, is geen toeval. Hij komt op ondergrond terecht waar hij niet verkend heeft, omdat hij posities wil winnen.”