"Agenten hebben vandaag schrik om iemand aan te houden zoals het moet"

door: MRO
Afbeelding bron: Photonews

Agenten hebben het dezer dagen niet makkelijk. Filmpjes van arrestaties belanden snel op sociale media en de zaak Floyd heeft ervoor gezorgd dat agenten schrik hebben om mensen nog in bedwang te houden zoals het eigenlijk moet.

George Floyd overleed na een arrestatie in Amerika omdat hij niet meer kon ademen. Agenten leren om een verdachte met de knie tegen de grond te houden, maar de beelden van George Floyd zijn bij iedereen op het netvlies gebrand en het zorgt dat agenten deze techniek nog amper durven gebruiken.

"Wat die agent daar deed, met zijn knie op iemand gaan zitten, dat doen wij ook. Leg mij eens uit hoe je anders iemand tegen de grond houdt?", zegt Jurgen De Landsheer, korpschef van politiezone Brussel-Zuid, in een interview met Het Laatste Nieuws.

De korpschef zag beelden van een winkeldiefstal waarbij vijf agenten aan iemand hingen om hem in bedwang te houden. 

"Dat komt maar door één ding: onze politiemensen hebben vandaag schrik om iemand aan te houden op de manier dat ze het moeten doen. Boem naar de grond, even ertegen gaan zitten, handboeien aan en de combi in. Ze durven dat niet meer. Ze willen het rechtstaand doen. Dat is hoe het zeker niet moet."

Tags politie