De Croo en Bracke krijgen elke maand duizenden euro's te veel pensioen: De reacties zijn niet mals

door: STS
Herman De Croo - Siegfried Bracke
Afbeelding bron: Photonews

Er is aan het licht gekomen dat de voormalige Kamervoorzitters Herman De Croo (Open Vld) en Siegfried Bracke (N-VA), alsook acht gepensioneerde topambtenaren, door een fout teveel extra vergoedingen bovenop hun pensioen ontvangen.

De hoogte van de overheidspensioenen is wettelijk begrensd, op 7.813,40 euro bruto per maand. In het geval van De Croo en Bracke zou die limiet door pensioenextra's die ze genieten als ex-Kamervoorzitter overschreden zijn geworden. Het zou om duizenden euro's per maand gaan.

Huidig Kamervoorzitter Eliane Tillieux ontdekte recent dat dit onwettige systeem met pensioenextra's al 25 jaar bestaat.

Open Vld reageerde met een persbericht. "Wij vinden dat deze zaak tot op het bot uitgezocht moet worden en dat de onterecht betaalde vergoedingen terugbetaald moeten worden."

"Tegelijk werd bekend dat er twijfel is of twee voormalige Kamervoorzitters ook vergoedingen ontvangen hebben die niet te combineren waren met hun pensioen. Hierover wordt juridisch advies gevraagd door de Kamer."

"Omdat er twijfel gerezen is hierover doet Herman De Croo afstand van deze vergoeding. Indien blijkt dat de regeling onwettig zou zijn, wat nog niet duidelijk is, zal hij die voor het verleden ook terugbetalen."

De Croo reageerde zelf op VTM: "Ik kan daar niet over oordelen. Als het parlement je dat volgens de regels van het parlement uitbetaalt gedurende een zekere periode, omdat je daar lang voor hebt bijgedragen, dan moet het parlement toch weten wat het doet? Dit wordt gecontroleerd door het Rekenhof."

"Ik was verrast, maar ik wacht met gerust geweten de beoordeling af."

Calvo en Van Grieken reageren

"Ik denk dat iedereen verrast en verontwaardigd is", reageerde Kristof Calvo (Groen) op de commerciële zender. "Ik vermoed dat de mensen die het geld gekregen hebben het wellicht wel wisten. Dit roept echt heel veel vragen op."

"Ronduit degoutant dat politici en hoge ambtenaren zichzelf verrijken op kap van de belastingbetaler", reageerde VB-voorzitter Tom Van Grieken voor de camera. "Als er nu iets is wat de antipolitiek aanwakkert, zal het dat wel zijn."