Mogelijke verandering voor energiefactuur heeft een impact op hoeveel je maandelijks betaalt

door: MRO
elektriciteit prijs
Afbeelding bron: Shutterstock.com

Mogelijk komt er belangrijke verandering aan voor onze energiefactuur. Minister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) wil graag dat iedereen met een digitale meter maandelijks zijn werkelijke verbruik betaalt, weet De Morgen.

Op dit moment betaalt bijna iedereen gedurende het jaar voorschotten aan de energieleverancier en na een jaar volgt dan de afrekening waarbij men het werkelijke verbruik gaat facturen. Indien je teveel voorschotten betaalde, krijg je geld terug. Betaalde je te weinig voorschotten, dan moet je bijbetalen.

Met de komst van de digitale meter is het voor energieleveranciers mogelijk om maandelijks een afrekening te maken van je werkelijke verbruik. In Spanje bijvoorbeeld, krijg je elke maand een factuur voor de energie die je hebt verbruikt en is van een voorschot geen sprake. Je betaalt onmiddellijk wat je effectief hebt verbruikt.

In België moeten alle energieleveranciers vanaf oktober het systeem van maandelijkse facturatie aanbieden. Als het van minister Vincent Van Quickenborne afhangt stappen we af van het systeem van voorschotfacturen en zal de consument maandelijks zijn werkelijke verbruik betalen. 

Dit zou een grote impact hebben op je maandelijkse factuur. In de zomer ligt je verbruik immers een stuk lager dan in de winter, waardoor er grote verschillen kunnen zijn in het bedrag dat je maandelijks moet betalen.