Nikki kreeg een burn-out op haar 24e: "Als je dat niet doet, stopt gewoon alles"

door: MRO

Nikki Nilsen werd op 24-jarige leeftijd geconfronteerd met een burn-out. Nu, 8 jaar later, heeft ze een boek geschreven waarin ze haar verhaal doet en tips geeft om met een burn-out om te gaan. Wij legden Nikki alvast enkele vragen voor.

Wat overkomt je het eerst als je een burn-out hebt?

Ik wil echt benadrukken dat ieder van ons zo uniek is dat hier helaas geen eenvoudig antwoord op is. Mijn lichaam en proces zijn uniek en daardoor zijn de symptomen die bij mij voorkwamen misschien verschillend tegenover die bij iemand anders. Bij mij waren het op voorhand héél veel maag-darmontstekingen én het gevoel dat ik me letterlijk mijn bed uit moest sleuren om te gaan werken. Ik vond ook nergens meer plezier in en was heel prikkelbaar.

De dag dat ik naar huis ben gestuurd en het verdict kreeg voelde ik me misselijk, had ik hartkloppingen, het gevoel dat mijn benen van rubber waren en mijn gewicht niet meer konden dragen, ik had het warm en koud tegelijkertijd en zag volgens mijn omgeving lijkbleek. In de weken en maanden na mijn diagnose kon ik eigenlijk alleen maar slapen en eten. Ik ging letterlijk van mijn bed naar de zetel en terug.

Kan het iedereen overkomen?

Ja! Het is zo belangrijk om naar je lichaam te luisteren, het vertelt je alles wat je moet weten. Als je dat niet doet, dan neemt jouw lichaam de regie op een gegeven moment gewoon over en stopt alles.

Zijn bepaalde mensen gevoeliger voor burn-out?

Ja, het is gebleken dat als mensen in hun jeugd vaak een zorgende rol voor één (of beide) ouders heeft moeten opnemen (parentificatie), dat zij dat gevoel van 'nodig te zijn' gaan zien als bevestiging. Héél veel mensen maken op die manier de stap naar werken in de zorgsector, omdat ze hier dat gevoel en die bevestiging ook krijgen.

Mensen die geen, weinig of moeilijk grenzen kunnen stellen zijn ook veel gevoeliger aan burn-out. Daarnaast zien we ook vaak dat burn-out net die mensen overkomt die gedreven en perfectionistisch zijn, met als gevolg dat zij vaak te lang, te veel van zichzelf blijven geven.

Waarom een boek over burn-out schrijven, wat hoop je hier mee te bereiken?

Eerst en vooral wil ik met dit boek mijn lotgenoten een hart onder de riem steken. Ik wil dat ze weten dat ze niet alleen zijn én dat er een licht is aan het einde van de tunnel. Toen ik zelf nog maar net in mijn burn-out terecht kwam, miste ik echt boeken met persoonlijke verhalen. De enige boeken die ik kon vinden waren boeken vanuit een medisch standpunt geschreven, met de focus op “hoe een burn-out te vermijden is”. Daar had ik op dat ogenblik niks aan omdat het bij mij al te laat was.

Mijn brein had op dat ogenblik écht geen plaats om al die medische termen en vakjargon te verwerken, vandaar mijn eigen boek. Ik wil op een duidelijke, maar leesbare manier weergeven wat burn-out is en wat het met je doet. Daarnaast hangt er nog een te groot taboe op burn-out en mentale welzijn in het algemeen. Burn-out word vaak gezien als iets wat tussen de twee oren zit en een “nieuwetijdsziekte voor aanstellers”. Met mijn boek hoop ik mensen te laten inzien hoe zwaar zo’n proces is en dat dit een echte valkuil is, voor iedereen, jong en oud.

Wat kan je doen om een burn-out te vermijden?

- Let op de signalen van je lichaam, als iets niet juist voelt of energie vreet, doe het dan niet.
- Neem op tijd rust en geef je lichaam de kans om bij te tanken.
- Geef je grenzen aan én hou deze aan, ook als mensen jou hierover een schuldgevoel geven. Het probleem is niet dat jij grenzen stelt, maar dat mensen gewend zijn om over jouw grenzen te kunnen gaan en hun zin te krijgen.
- Zoek uit wat jou energie geeft. Verander van job, stop met die ene hobby die je niet wil opgeven uit gemakzucht en vanuit de herkenbaarheid. Het is het echt niet waard.
- Zeg eens nee en stop met altijd je hulp aan te bieden. Zo geef je heel veel van jouw kostbare tijd weg.
- Zoek op tijd hulp als je voelt dat het wat moeilijker gaat.

Wat mogen mensen die je boek lezen verwachten?

Een open en eerlijk verhaal van iemand die het meemaakte en die weet wat het is. Ik deel op een eerlijke, maar makkelijk leesbare manier mijn eigen verhaal, maar ook dat van mijn partner, want ik ging niet alleen door het burn-out proces. Daarnaast beschrijf ik ook hoe mijn toenmalige beste vriendinnen met mijn burn-out omgingen én geef ik zowel persoonlijke tips als tips voor de omgeving. Daarnaast is er ook een technisch hoofdstuk, waar ik meer toelicht over wat een burn-out is, hoe het verschilt van een depressie en een bore-out en welke andere factoren aanleiding kunnen geven tot een burn-out.

Wil jij het boek 'Wat een burn-out écht met je doet' graag lezen, bestellen kan via deze link.