Meyrem Almaci kan het niet meer aanzien: "Heel wat menselijk leed én slecht voor economie"

door: STS
Meyrem Almaci
Afbeelding bron: Photonews

Groen trekt naar aanleiding van de Dag van de Arbeid aan de alarmbel. Het aantal langdurig zieken stijgt, vooral door burn-outs en depressies.

"Het aantal langdurig zieken is op vier jaar tijd gestegen van 390.000 naar 471.000, een aantal dat sinds corona enkel nog meer de hoogte is ingegaan", stelt Meyrem Almaci.

"De grootste oorzaak is het stijgend aantal burn-outs en depressies. En dat vertaalt zich naar een grote uitval in sectoren zoals de zorg, de kinderopvang en het onderwijs."

Groen roept de Vlaamse overheid op om maatregelen te nemen. Zoals een transitiepremie naar aangepast werk en het versterkt inzetten op preventie en vroegtijdige opsporing van burn-outs en depressies

"We willen dat de mensen het einde van de maand halen, zowel financieel als menselijk. De kwaliteit van het werk, werkbaar werk en een degelijk loon gaan dus hand in hand", aldus Almaci.

"Kijk naar de grote uitval bij het zorgpersoneel, de helden van de coronapandemie. Maar evengoed bij leerkrachten, in de kinderopvang… Die uitval en het groeiend aantal langdurig zieken betekenen niet alleen heel wat menselijk leed, het ontwricht stilaan de economie en heeft ook grote gevolgen voor de schatkist."