“Rampzalige tijden voor alcoholisten”: Waarom corona het hen moeilijk maakt

door: WVDS
alcoholisme
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De coronacrisis bezorgt mensen met een alcoholprobleem een bijzonder moeilijke tijd. Heel wat mensen gaan nu (opnieuw) meer drinken. Wij vroegen bij Anonieme Alcoholisten waar het probleem schuilt.

“We proberen mensen die verslaafd zijn aan alcohol op allerlei manieren te bereiken, maar door het gebrek aan de fysieke vergaderingen missen we veel van de lichaamstaal van deelnemers. En dat is net iets waaruit we heel veel informatie over de algemene toestand van iemand kunnen afleiden”, vertelt Werner van Anonieme Alcoholisten aan Redactie24.

“Leden kunnen makkelijker wegblijven of hervallen door het gebrek aan sociale controle. Wanneer vroeger iemand een aantal keer niet naar een vergadering kwam, reed ik even langs om te polsen hoe het met hem of haar ging.” 

Schaamte

“Nu heb ik zelf al ondervonden dat leden via telefoon of berichtjes makkelijker achterhouden hoe het echt met hen gaat. Wanneer ze hervallen blijven ze uit schaamte weg of liegen erover. Hoewel dat juist het meest cruciale moment is om een vergadering bij te wonen en zich te laten helpen om terug te stoppen en niet verder af te glijden.”

“Des te langer iemand sober is en geen vergadering kan bijwonen, des te meer vervagen de slechte ervaringen uit het verleden, waardoor herval in een klein hoekje kan zitten. Zo ging bijvoorbeeld een lid van ons regelmatig langs bij zijn buurman om de eenzaamheid te ontvluchten, maar die buurman bood hem telkens alcohol aan en probeerde hem te overtuigen om gezellig met hem iets te drinken: ‘ééntje kan toch geen kwaad’. Dan is de verleiding groot om terug met één glaasje te beginnen.”

Rampzalige tijden, moeilijk om je alleen staande te houden

“Het zijn rampzalige tijden, de verslaving aan alcohol viert hoogtij. Het is moeilijk om onze leden vast te houden. Oudere leden zijn niet vertrouwd met de computer en kunnen niet mee met de digitale meetings.”

“Ook de eenzaamheid speelt een grote rol. Sommige leden komen tot wel vier keer per week naar een vergadering. Zij doen dat graag en ze zijn dan ook omringd door mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Ze vinden er motivatie en alleen is het zoveel moeilijker om je staande te houden.”

“We zeggen steeds: ‘Kom absoluut terug wanneer je hervalt en nog beter, bel voor je terug wil beginnen drinken’. Ze kunnen ons dag en nacht bellen. Onze grootste wens is om mensen die onze hulp vragen nuchter te krijgen en nuchter te houden.”

Heb je vragen over alcoholgebruik, wil je hulp vragen of wil je iemand in contact brengen met AA dan kan je het best telefonisch of per mail contact nemen met mensen van de AA. 

Anonieme Alcoholisten  - www.aavlaanderen.org - 24/24 - 7/7  bereikbaar

Telefonisch +32 (0) 3 239 14 15

email info@aavlaanderen.org