Bestaat kans dat ook België straks opnieuw in gedeeltelijke lockdown moet? Marc Van Ranst ongerust over Deltavariant

door: MRO
Marc Van Ranst
Afbeelding bron: Photonews

In het Portugese Lissabon is de Deltavariant nu dominant en die verspreidt zich bijzonder snel. De coronamaatregelen worden er opnieuw verstrengd, inwoners mogen de regio rond Lissabon niet zonder geldige reden in of uit zonder coronapaspoort.

Kan het in België ook zo'n vaart lopen? Viroloog Marc Van Ranst maakt zich zorgen over de Deltavariant.  

"In Portugal is (waarschijnlijk na de massale komst van Britse toeristen sinds mei) de Indiase variant nu dominant. Het aantal nieuwe gevallen stijgt nu weer in Portugal. Deze stijging gaan we binnen een paar weken waarschijnlijk ook zien in ons land", voorspelt Marc Van Ranst op Twitter.

"In België  hebben we wel een beetje vaccinatievoorsprong op Portugal. Volledig gevaccineerd: BE: 32% POR: 30%. Deels gevaccineerd: BE: 25%, POR 21%. Of dit verschil groot genoeg is om de opmars van de delta-variant te stoppen is twijfelachtig."

"De Indiase variant gaat ook hier de overhand krijgen. We krijgen een stijging van het aantal nieuwe gevallen. Maar dankzij vaccinatie gaan hospitalisaties, ICU-opnames en overlijdens bij de volledig gevaccineerden gelukkig binnen de perken blijven."