Feestdagen dan toch bedreigd? Steven Van Gucht ziet gevaar loeren: "Enige wat nog roet in het eten kan gooien"

door: STS
Steven Van Gucht
Afbeelding bron: VRT NWS

Gaan we wel normale feestdagen tegemoet? Er volgt woensdag namelijk nog een Overlegcomité, waarop zéker niet versoepeld zal worden. Maar mogelijk wel verstrengd.

Professor Steven Van Gucht ziet een mogelijk probleem. En dat is de omikronvariant, die aan een zeer snelle opmars bezig is.

In Nederland zijn daarom alle winkels dicht en zijn de contacten van de mensen beperkt. Ze mogen daar thuis twee personen per dag ontvangen, en vier tijdens de feestdagen.

Delta en omikron

"De maatregelen en de snelle uitrol van de derde dosis hebben een duidelijk positieve impact op de deltagolf", analyseerde Steven Van Gucht de stand van zaken in ons land op ROB-tv.

"De deltavariant is momenteel begonnen aan een terugtocht. Het enige wat nog roet in het eten kan gooien, is de opkomst van de omikronvariant."

Tips

De viroloog herhaalde ook enkele tips. "Beperk uw contacten, dus nodig niet te veel mensen uit. U kan bijvoorbeeld kiezen voor maximum twee huishoudens of vijf alleenstaanden. De regel geldt: hoe minder volk, hoe beter."

"Als u ziek bent, blijft dan absoluut thuis. Test jezelf van tevoren op de dag dat je samenkomt, ook als je je perfect goed voelt. Eerst een testje, dan een feestje."

Blijf op de hoogte via de gratis app van Redactie24