Marc Van Ranst doodongerust over nieuwe variant: "Nóg besmettelijker en wellicht al aanwezig"

door: STS
Afbeelding bron: Photonews

Viroloog Marc Van Ranst maakt melding over een nieuwe, besmettelijkere variant van het coronavirus. Europa raadt een reisverbod aan vanuit bepaalde landen waar deze variant opduikt.

"Er is een nieuwe B.1.1.529 variant, die de deltavariant lijkt te verplaatsen en dus nog besmettelijker is", deelt Van Ranst op Twitter mee.

"Israël en het Verenigd Koninkrijk hebben een reisverbod ingesteld voor reizigers uit Zuid-Afrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Namibië en Eswatini."

"Pas op: dit reisverbod gaat de opmars van de B.1.1.529 variant niet volledig tegenhouden, maar hopelijk wel een stuk vertragen. Het nuchtere feit is dat deze variant waarschijnlijk reeds in heel beperkte mate aanwezig is in Europa."

Noodrem

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, liet al verstaan dat er aan de lidstaten zal voorgesteld worden om "de noodrem" te activeren met betrekking tot luchtverkeer vanuit het zuiden van Afrika.

"De snelheid waarmee deze beslissing werd genomen toont dat we allemaal leren uit de fouten van het verleden", zegt Van Ranst daarover.

Download nu de gratis app van Redactie24