In Brussel en Wallonië wel, in Vlaanderen niet: “En zo ben ik 90 euro kwijt”

door: BVDO
geld schulden supermarkt
Afbeelding bron: Shutterstock.com

De 84-jarige Juliana Nijs kon vorig jaar haar dienstencheques niet opgebruiken omdat de poetshulp door corona niet mocht langskomen.

Ook de dienstenbedrijven lagen door de coronacrisis een hele tijd stil. “Door de coronacrisis is mijn poetshulp lange tijd niet kunnen komen. Hierdoor heb ik nog tien dienstencheques over, die helaas vervallen zijn op 31 december 2020”, zegt Juliana Nijs aan Het Belang Van Limburg.

De dochter van Juliana las bij Sodexo dat de cheques verlengd werden tot 31 maart 2021. “Maar mijn poetsbureau wilde de cheques niet meer aannemen omdat die verlenging enkel geldig is voor bewoners van het Brussels en Waals Gewest, en niet voor de Vlamingen. Schandalig.”

De vrouw had de cheques moeten inruilen voor 31 december 2020. “Hoe kan ik dit, met mijn 84 jaar, weten? Ik zit niet op internet rond te surfen, hé. Met mijn klein pensioen ben ik dus 90 euro kwijt. Dat was een dure poetsvrouw, vorig jaar.”

Klacht indienen

Vorig jaar werden de dienstencheques die dreigden te vervallen door de coronacrisis met drie maand verlengd. In Vlaanderen wordt dat dit jaar niet meer gedaan, in tegenstelling tot Brussel en Wallonië. “We beseffen dat het voor de mensen heel erg verwarrend is”, klinkt het bij Sodexo. “Maar wij kunnen hier niets aan veranderen. We voeren uit wat de overheid beslist. De cheques van mevrouw Nijs zijn inderdaad vervallen.”

Wie klachten heeft over de geldigheid van dienstencheques kan bij de Vlaamse ombudsman terecht. “In dit uitzonderlijke geval zullen we zelf navragen of een terugbetaling mogelijk is”, zegt Sodexo alvast.