Controle op besmettelijkere Britse variant loopt fout

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) kondigde gisteren aan dat er meer controle komt op de Britse variant. In de praktijk blijkt het echter maar om een proefonderzoek te gaan. 

"We zijn een proefproject gestart, waarmee we specifiek op zoek gaan naar die mensen die heel hoge viruswaarden hebben, én een specifieke afwijking. Dat kan wijzen op de Britse, erg besmettelijke variant van het virus”, zei Karine Moykens van het interfederaal comité voor tasting en tracing in ‘De Ochtend’ op Radio 1. 

“Die mensen zullen opnieuw gecontacteerd worden door een arts-gezondheidsinspecteur, om hen te zeggen dat ze zich heel goed aan de quarantaine moeten houden, en dat ze zich na zeven dagen opnieuw moeten laten testen. Normaal zou dat niet nodig zijn, als ze na die zeven dagen geen symptomen hebben. Door hen nu toch te testen, willen we kijken of het een goed idee is om hen uit quarantaine te laten komen, ook als ze geen symptomen hebben.” 

Het gaat enkel om een proefproject, vooral rond Antwerpen onder leiding van Herman Goossens. Hij zei vanmorgen al dat er tientallen stalen ontdekt zijn met de Britse variant. Mensen van andere delen van het land zullen die extra test dus niet kijken.

"Die afwijking die we zoeken, kan ook alleen worden vastgesteld met een bepaald type test, die vooral door de 8 universitaire labo's van het federale platform wordt gebruikt. Ze zullen wel in isolatie moeten gaan, zoals iedereen, als ze positief testen. Maar als ze geen symptomen hebben, hoeven ze zich niet na zeven dagen te laten testen."