Crisiscentrum komt met regels voor komende twee weken: "Speciale vraag aan bedrijven"

door: BVDO
Afbeelding bron: Photonews

Het aantal besmettingen lijkt wat af te vlakken, maar de vraag is of dit niet door de nieuwe regels rond testen komt. Steven Van Gucht geeft enkele regels mee voor de komende twee weken.

"Spreek de komende twee weken niet af met familie of vrienden", klinkt het bij viroloog Steven Van Gucht. "Maak het thuis extra gezellig, maar druk op de sociale pauzeknop."

"School, winkel en werk kunnen nog. Zeker telewerken waar het kan. Wandelen, lopen en fietsen vormen geen probleem."

"We zitten in een kritieke fase, het aantal patiënten in de ziekenhuizen neemt enorm snel toe. Aan dit tempo zitten de bedden op intensieve zorgen binnen minder dan twee weken allemaal vol."

"We kunnen deze trend nog keren, maar dan moeten we nu reageren. Wat we nu doen, zien we pas binnen tien dagen in de cijfers. Spreek alsjeblieft even niet af met elkaar."

Van Gucht deed nog een speciale oproep naar bedrijfsleiders.

"Sommige werkgevers eisen de aanwezigheid van hun medewerkers, terwijl dat niet echt nodig is. Neem jullie verantwoordelijkheid en laat de mensen van thuis uit werken. Daardoor zijn er ook minder mensen op de baan of in het openbaar vervoer, waardoor het virus zich minder gemakkelijk kan verspreiden."